Website van Jan Pruijssers


Wat is Kitesurfen?

Kitesurfen

Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite (of: vlieger). Iemand die aan kitesurfen doet, wordt een kiter, kitesurfer of kiteboarder genoemd.
Kitesurfen is een variant van het windsurfen, door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog springen. Kitesurfen is ook snel: op 12 oktober 2010 werd de magische grens van (100 km/h) doorbroken door de Fransman Alex Caizergues (54,10 kn). In 2013 verbeterde hij het record naar (56,62 kn).

Er bestaan verschillende typen kitesurf-kites:
Tubekites of LEI-kites (Leading Edge Inflatable) zijn met ongeveer 90% de meest gebruikte vliegers. Tubekites krijgen hun stevigheid door een oppompbaar frame, dacron (polyester doek) aan de buitenkant en bladders (opblaasbare kunststof drijflichamen) binnenin. Hierdoor blijven deze vliegers op het water drijven en zijn ze makkelijk herstartbaar. Er bestaan diverse typen: C-kites, Bow-kites (holle achterlijk, vorm van een boog), SLE-kites (Supported Leading Edge), Delta- en Hybride-kites.

Bij de meeste bow en sle kites, worden, behalve door het opblaasframe, ondersteund door bridles, stukjes lijn om de vorm van de Leading Edge te bewaren. Door de bridle hebben ze meestal een grotere veiligheid omdat ze beter de wind kunnen lozen. Door het loslaten van de stuurstok (bar) verliezen ze direct de meeste kracht: depower. Nadeel is dat ze minder direct aanvoelen dan een C kite die directe verbinding heeft met zijn lijnen. Extra veiligheid wat op alle kites zou moeten zitten is een veiligheidssysteem “safety quick release” om je los te koppelen van de power.

SLE’s en Delta’s zijn de meest gebruikte kites bij beginners en gevorderde. In freestyle en golfrijden zie je nog regelmatig de C kites. Dit zijn de sportauto’s in de kitesport. Snel en direct met minder comfort (minder depower).
‘Ram-air-‘ of ‘foilkites’. Ze vullen zichzelf met lucht, net zoals o.a. parachutes dat doen. Dankzij ingenieuze terugslagventielen kan er toch geen water in de kite komen na een crash. Er zijn twee hoofdvormen foilkites: de vliegers van Flysurfer, die sterk op parachutes lijken, plat en met toming (een verzameling touwen die de vlieger met de lijnen verbindt). De foilkites van Peter Lynn hebben geen grote bossen toming. Ze hebben net zoals de tubekites een boogvorm. Tussen deze typen kites zijn grote verschillen.

Veiligheidssystemen
Veel moderne C-shapes hebben 5 lijnen. De vijfde lijn geeft een goede depower als je in nood de quick release activeert. Op elk moment is de kitesurfer in staat de kracht grotendeels uit zijn kite te doen verdwijnen, daardoor gaat de kite plat op de grond of het water liggen met de kracht op 1 lijn (die 5de lijn). Daarnaast is de vijfde lijn bij grote kites die in het water zijn gevallen heel handig om de kite te kantelen voor de herstart. Bowkites herstarten door hun vorm al makkelijk vanaf het water en hebben vaak een ander veiligheidssysteem. Omdat de kans dat je als kiter je board verliest tamelijk groot is, vooral bij minder ervaren kiters, zijn er mensen die met een boardleash varen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je daardoor je board tegen je hoofd kunt krijgen, daarom is het verstandig om een helm te dragen. Een van de veiligste manieren om je board naar je toe te krijgen is de Go Joe. Dit is een opgeblazen tube, in de vorm van een vierkant dat op je board zit vastgeschroefd. Men heeft hier tijdens het varen geen last van. Wanneer je je board kwijtraakt, blijft het altijd met de bovenkant omhoog drijven, is van veraf goed zichtbaar, en drijft sneller downwind naar je toe.

Soorten boards

Twintip
Veruit het meest gebruikte board door kitesurfers. Twintips, hiermee bedoelen ze boards die twee vaarrichtingen heeft en waarbij de tail gelijk is aan de neus van het board. Je hebt dus twee voetbanden of wakeboardbindingen waar je continu blijft staan. Het gijpen (veranderen van vaarrichting) is zo een stuk gemakkelijker omdat je niet hoeft over te stappen. Aan beide uiteinden zitten 2 of 3 vinnen (meestal 2 vinnen aan iedere uiteinde). De vindiepte varieert van 3 tot 7 cm. De lengte van een beginnersboard is zo’n 130 tot 150 cm, voor de geoefende zijn de maten tussen de 110 en 140 cm en tussen de 36 en 42 cm breed. De meeste kiters varen op een board van ongeveer 130 cm lang. Vroeger werden er veel kleinere boards gebruikt voor ervaren kitesurfers omdat ze nog voor “old-school tricks” gingen. Dat zijn trucjes waarbij de kitesurfer zo hoog en ver mogelijk gaat. Nu varen de meeste kitesurfers “new-school” en dan is een boardje van rond de 130 cm perfect. Door het grotere formaat is het makkelijk om te springen zonder hulp van de vlieger. Dus puur en alleen door het board.

Directional/Kite-Surfboard
Afgeleid van het (golf)surfen. Met of zonder voetbanden. Meestal drie vinnen op de achterzijde en twee voetbanden. Deze boards geven het beste ‘surfgevoel’ lopen zeer hoog aan de wind door de relatief grote vinnen in vergelijking met de twintips. Zijn meestal niet geschikt om hard mee te landen omdat ze een lichte bouwwijze hebben. Zijn dus puur voor het golfrijden. De maten liggen tussen de 5 en 6 feet (ca. 150-180 cm). Het maatsysteem gaat zoals de surfboards in foot en inch. Je kan een maat kleinere kite pakken dan met een twintips. Dit is de standaardboard die bijna iedereen gebruikt.

Bekende merken zijn: Kite-Wave Boarders, Airush, Cabrinha, Flexifoil, Liquid Force, Carved, F-One, Naish, Nobile, North, Slingshot, Gaastra Kites en Bestkiteboarding.

Stunts

Er bestaan enorm veel stunts, waaronder: handle passes, kiteloops, grabs en boardoff. De meeste stunts berusten op twee gelijkwaardige principes om met je board van het wateroppervlak te geraken.
Bij een basis jump surft men met een constante snelheid loodrecht op de windrichting. Waarna men de kite de richting opstuurt waarvan men komt. Hierdoor ontstaat er spanning op de lijnen en wordt men in de lucht getrokken. Tijdens de zweefperiode stuurt men de kite recht naar boven om rustig te kunnen landen.

De tweede manier om te jumpen noemt men een pop-up. Hierbij gebruikt men de flexibiliteit van het board om te jumpen. Ook bij de pop-up vaart men met constante snelheid loodrecht op de wind. Men buigt door de knieën en stuurt het board tegen de windrichting in. Daardoor ontstaat er een korte zweefperiode waarin men stunts of tricks kan uithalen.

Gevaren

Kitesurfen kan je veilig beoefenen mits je je aan een aantal regels houdt en je verstand gebruikt. Het is wel een sport waar risico’s aan verbonden zijn en het is daarom zeer belangrijk om eerst lessen te volgen. De sport heeft een grote evolutie doorgemaakt in de afgelopen jaren en daardoor zijn de veiligheidssystemen veel efficiënter geworden. Ook het weer kan zoals bij alle zeilers van grote invloed zijn op je veiligheid. Elke kitesurfer/zeiler zal dus op de hoogte moeten zijn van de weervoorspellingen.