Website van Jan Pruijssers


Mijn Verhaal

Mijn Verhaal

Waarom ben je gaan kitesurfen?

Ja, ik windsurf al, samen met mijn vrouw, vanaf 1980 en als je het al zolang doet, dan ga je alleen nog maar met harde wind, zeg maar vanaf WK 6, maar dat hebben we niet elke dag. Toen ik in 2000 de eerste kiter zag op het IJsselmeer bij Hindeloopen, en dat was nog op een surfplank, bleek dat je al kunt kiten vanaf WK 3, perfect. Toen ben ik direct gaan leren vliegeren, met deltavliegertjes en matrasjes, dat was in de winter, als je al kunt vliegeren heb je al een voorsprong. In het voorjaar(2001, toen 58 jr.) ben ik les gaan nemen. Voor mij was de vraag: kan ik dat nog leren op mijn leeftijd? En het is gelukt met vallen en weer opstaan en weer vallen. Sinds 2008 heb ik mijn windsurfspullen weg gedaan; werd te weinig gebruikt.

Had je goed materiaal?

Nee, dat was in het begin alleen maar nieuw te koop en omdat ik nog niet wist of ik het zou kunnen leren, heb ik 2e hands, niet het goede materiaal gehad. Mijn eerste tube-kite was een Wipika 2 lijner en later omgebouwd tot 4 lijner, een wereld van verschil. Zodoende heb ik waarschijnlijk 2 jaar verloren, maar toen ik dat eenmaal had, ging ik met sprongen vooruit, letterlijk en figuurlijk.

Waar vaar je nu mee?

In april 2006 heb ik van mijn vrouw een nieuwe CABRINHA Switchblade 12 m² gekregen   ( geef mij ook zo`n vrouw, hoor ik al zeggen, haha). Maar natuurlijk niet zomaar, dat was wegens de extra werkzaamheden aan de verbouwing van ons huis. In 2008 overgestapt op Crossbow IDS, ook een goede kite, een 13 en 9 m2. In 2010 overgestapt op F-ONE Bandit, een 11 en 9 m2. Waarom die overstap? Reageert sneller op de bar en geeft meer lift. Met de 11 kan ik net zo snel varen als daarvoor met de 13 Crossbow. In 2011 Bandit4 een 12m2 in`t voorjaar aangeschaft en in 2012 een 9 en een 6. Dit is voor het eerst dat ik zo`n kleine kite heb voor veel wind, maar dat vaart super. In 2015 heb ik de kleine 6 weg gedaan, werd te weinig gebruikt. Nu in 2017 heb ik een Bandit 12 en een 9m2 en het liefst vaar ik met een 9tje.

Update:

2018 Ozone Enduro 12 m

2019: TEN Velox 9 m. Nog niet zo bekend, maar vergelijkbaar met Ozone EDGE en € 700 goedkoper. Super kite.

Waar vaar je op?

Mijn eerste board was een echte beginners-board van 180 cm, maar na één seizoen doormidden gevaren. Van 2 broers op de camping een (gele) houten, zelfgemaakt board van 140 cm gekocht; ook doormidden gevaren; toen kreeg ik de bijnaam: Jan de Sloper. Ondertussen was Tom ook al bezig om zelf boardjes te maken, met een houten kern. Zijn 5e boardje was aardig goed en de volgende was voor mij. Met wat kleine aanpassingen bleek dat inderdaad een perfect boardje te zijn. Weer kleiner, 130x 40 cm,(2007) maar prima hoog aan de wind en geschikt om te springen. Nu heeft Wouter Moulijn een boardje voor mij gemaakt van Carbon, met concaafbodem, super stijf en vaart behoorlijk snel. Maat: 140x 42 cm, waardoor ik met mijn gewicht (80 kg), lekker doorvaar in de windgaten.(vanaf laatste filmpje 2012)

Is kiten een gevaarlijke sport?

Ja en nee; de meeste ongelukken gebeuren bij het weggaan en weer terug komen, dus oplaten en weer laten zakken van de kite. Sommigen nemen de veiligheidsvoorschriften niet zo nauw, met alle gevolgen en dat is jammer, omdat dan kitesurfen negatief in het nieuws komt.

Wat vond je in het begin het moeilijkste?

Hoogtelopen. Dat betekent dat je op dezelfde plek weer terugkomt. In het begin heb ik heel wat metertjes terug moeten lopen. (puf, puf) Vaak komt dat, omdat er net te weinig wind staat voor die kite.

Ben je inderdaad de oudste kitesurfer van Nederland?

Ja, in 2014 ben ik 70 jaar geworden; verder is iedereen die ik ken stukken jonger. In de zomer van 2006 sprak ik met iemand die 2 jr. ouder was, maar die was nog aan het leren, misschien haakt die wel af. (haha) Als er nog iemand is, die ouder is, dan moet die zich maar melden.

De oudste kitesurfer ter wereld was RIP POUL uit Denemarken. Helaas is hij in 2012 overleden na een dag kiten op 88 jarige leeftijd. Nu is de oudste kitesurfer ter wereld: JAQUES POURBAIX uit Belgie. In 2014 is hij 81 jaar geworden, heftig! Klik hier om het te zien.

Ben je altijd zo sportief geweest?

Ja, van mijn 10e-22e jaar heb ik gevoetbald, bij Celeritas in Den Haag. Ook nog een jaartje op zwemmen, judo en wielrennen. Had toen graag sportleraar willen worden, maar ik had stijve heupen. Op TV kijk ik alle sporten, behalve vechtsporten.

Heb je ook een kite-mare gehad?

Dat maakt iedereen mee. De eerste die ik meemaakte was op de camping in Hindeloopen op de winterdijk. Daar lopen schapen rond, afgescheiden door een hekwerk. Mijn vlieger( C-quad ) lag op 5 mtr. van het hek, dan nog ongeveer 25 mtr. lijnen, dus ik stond op 30 mtr van het hek. Ondertussen was de wind iets aangetrokken, heb ik niet opgemerkt; ik trek mijn vlieger op, vol in de powerzone en werd direct naar voren getrokken. Vlak nadat ik met mijn buik tegen het hek ging, stond de vlieger op 12 uur.(neutrale stand, geen trekkracht) Mijn zomerschoentjes kon ik weggooien; mijn tenen kwamen er doorheen. De tweede was bij Strand Horst, bij Harderwijk, mijn stek als ik van huis uit ga kiten. Door een windvlaag werd ik opgetild en kwam op mijn rug terecht. Je hele oriëntatie is weg en ik werd naar het riet gesleurd. Toen ik weer op mijn buik lag en ik mijn safety- leash kon gebruiken, kwam mijn kite over het riet op het gras en ik lag midden in het riet, daarna ben ik eerst even rustig gaan zitten. Daarom is het zeker niet verkeerd dat beginners een helm opzetten.

Kan je kiten alleen leren?

Dat is heel moeilijk, omdat je in het begin nog niet weet wat je moet doen. Het is daarom ook belangrijk om eerst les te nemen. Toen ik enkele keren alleen was geweest, hoorde ik dat Tom Overmars ook wel mee wilde. Nou dat kwam prima uit en was nog heel gezellig ook. Tom heeft al een achtergrond met buggyen, dus die kon al aardig vliegeren. In het begin was Tom 17 jr. en nu 22 jr.(in 2006), maar Tom is me nu voorbij gestreefd. Ondertussen is Tom getrouwd (2010) met Joyce en wil ook graag leren kiten, leuk.

Wat ben je nu aan het leren?

In 2017 ben ik met een Downloop aan het oefenen en die had ik in 3 sessies  onder de knie.

Zie laatste filmpje 2017.

In het begin dacht ik dat springen, dat is voor die jonge honden, maar nu ik hoogte kan lopen en weer met een mooie draai weer de andere kant op ga; ja dan wil je verder, dus nu ben ik ook aan het springen, als een jonge hond. Zo hoog gaat het nog niet, maar 2 mtr. al wel en ik wil graag weer gecontroleerd neerkomen.

WE DONE`T STOP PLAYING BECAUSE WE GROW OLD, WE GROW OLD BECAUSE WE STOP PLAYING.

Waar vaar je meestal?

Vanuit huis, Deventer, ga ik meestal naar Strand Horst, bij Harderwijk. Vanaf 1 april kan ik naar de camping in Hindeloopen aan het IJsselmeer, vaste standplaats. Nadat wij hier naar volle tevredenheid 35 jaar hebben gestaan, hebben wij de plaats toch opgezegd, wegens financiële redenen. (zie filmpje 2016) Allebei kniediep water, en plek voor kiters. Bij Z-O tot N-W wind is Mirns een goede spot, maar in het weekeind heel druk.

Wie maakt de video?

Mijn vrouw en dat doet ze heel goed. Vind je niet? Een aantal jaren geleden hebben we samen een videocursus gevolgd, waar je leert wat je wel en niet moet doen, heel nuttig. Mijn vrouw maakt de video-opnames, daarna ga ik ze editen, muziek erachter; dit kost heel wat tijd. Sinds 2012 een Go Pro camera met verschillende gebruiksmogelijkheden: op de borst, helm, boardje, in lijnen, super.